Heb jij overal to-do lijstjes en post-it’s liggen om dingen maar niet te vergeten? Zit jouw hoofd gevuld met taken, boodschappen, “nog doen” items, wensen en gedachten? En ondanks alle to-do lijstjes vergeet je nog steeds belangrijke afspraken?

Creëer overzicht

Ik heb regelmatig de neiging om alles in mijn hoofd te willen ordenen. Op dat soort momenten wordt het nogal druk in mijn hoofd en verlies ik het overzicht. Zorg ervoor dat je alles op 1 plek gaat opschrijven en neerleggen. Ga op zoek naar een goede planner en schrijf hier alles in op. Zelfs de terugkerende taken! Het mooie is dat wanneer je iets opschrijft je dit uit je hoofd haalt en dan wordt het al wat rustiger.

Tornado aan gedachten

Vaak is je hoofd gevuld met allerlei gedachten. Gedachten die totaal niet praktisch zijn, maar wel een behoorlijke chaos in je hoofd creëren. Gedachten die gaan over iets wat is gebeurt, staat te gebeuren of mogelijk zou kunnen gebeuren. Piekeren, herkauwen van gedachten, je zorgen maken en complete gesprekken herhalen en analyseren zorgen voor een vermoeid hoofd. Je blijft maar bezig. Vervolgens ga je jezelf ook nog bekritiseren en bedenken hoe je het allemaal anders (Lees beter) had kunnen doen. Zeer vermoeiend en totaal niet constructief of productief. Het zorgt er voor dat je jezelf naar beneden haalt en je je alleen maar ellendiger gaat voelen. Je raakt overbelast door alle prikkels waardoor je chronische pijn en vermoeidheid alleen maar erger wordt.

Herkenbaar?

Dump Miss Perfect!

Je wilt goed om kunnen gaan met je chronische pijn en vermoeidheid, je wilt het allemaal zelf kunnen doen…. en dan vooral ook nog goed (lees perfect). Je sociale contacten wil je blijven onderhouden en het huishouden moet ook op orde blijven. Oh en als het even kan ook nog fulltime werken. Voor de buitenwereld zet je een masker op zodat je in hun ogen alles onder controle hebt. En daar komt de aap uit de mouw. Alles draait om controle. Controle is echter een utopie. Je kunt niet alles onder controle hebben. Je bent afhankelijk van omstandigheden. Waar het om gaat is dat je vertrouwen in jezelf gaat groeien dat je ongeacht wat er op je pad komt, je dit aan kunt en dat je er het beste van kunt maken. En geloof me dat doe je al.

6 Tips om je hoofd tot rust te brengen:

Tip 1: Stop met vergelijken

Wij kijken graag bij iemand in de keuken. Probeer maar eens langs een raam te lopen zonder hier in te kijken. Wij zijn gewoon nieuwsgierig van aard. Hier is helemaal niets mis mee. We gaan echter al heel snel vergelijken en dan krijg je een “het gras is groener bij de buren” situatie. Het is alleen heel lastig om appels met appels te vergelijken. 9 van de 10 keer zijn we namelijk appels met peren aan het vergelijken. “Waarom word ik niet afgekeurd terwijl die persoon met …. (vul maar in) wel afgekeurd wordt?” “Oh die kan wel naar het terras, maar ik niet …. wat doe ik dan niet goed?”

Waarom zou je jezelf willen vergelijken met een ander? Jij bent uniek. Jij bent je eigen persoon. Niemand anders heeft hetzelfde pad bewandeld als jij. Als je graag wilt vergelijken… vergelijk dan je eigen progressie. Blik eens terug en schrijf op wat je allemaal bereikt hebt en kijk niet te vaak bij de buren.

Tip 2: Ga wat doen!

Doen is het tegenovergestelde van denken. Vooral wanneer je alleen maar aan het denken bent over wat je moet doen, is dit een hele goede manier om rust te krijgen. Ook is het een hele goede manier om beweging te krijgen. Je slaat dan twee vliegen in één klap. Doe je schoenen aan en ga naar buiten om te wandelen of te fietsen. En ga dan niet als een bezetene te keer, maar geniet van de rust en kijk vooral veel om je heen.

Tip 3: Schrijf alles op

Eerder in deze blog gaf ik al aan om alles op te schrijven voor het creëren van overzicht. Het is dan uit je hoofd en op papier. Goed voor rust en overzicht. Dit werkt echter ook heel goed voor die tornado aan gedachten die maar steeds door je hoofd raast. Gedachten die steeds terugkomen en je een onprettig gevoel geven. Een gevoel van onrust of angst. Als je deze gedachten in je hoofd laat zitten dan worden het chaotische flarden zonder begin of eind. Door ze op te gaan schrijven ga je op een gegeven moment een logica vinden en kun je hier wat mee doen.

Tip 4: Spreek je gedachten uit

Het kan ook enorm helpend zijn om je gedachten hardop uit te spreken. Dit kun je doen samen met een coach, maar ook alleen. Spreek de gedachte hardop uit en stel jezelf de volgende vragen:

Tip 5: Maak tijd

We kunnen het oh zo druk hebben. Het is belangrijk om juist tijd in te plannen om leuke dingen te doen. Het maakt niet uit hoe je de tijd invult, maar plan het in. Dit zorgt voor afleiding en je bent lekker bezig. Dit zorgt er weer voor dat je niet kunt nadenken, piekeren of malen.

Tip 6: NIVEA

Ehh… Nivea? Ik hoor je al denken… hoe gaat een crème ervoor zorgen dat ik mijn hoofd tot rust krijg? Elke letter van het woord NIVEA staat ergens voor.

Veel gedachten komen voort uit het invullen voor een ander. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Als ik nu nee zeg, dan vragen ze me nooit weer
  • Dat vinden ze vast niet fijn als ik eerder weg ga
  • Ze vinden me vast een zeur zodra ik zeg dat ik moe ben
  • Ze begrijpen mij toch niet

De meest eenvoudige oplossing voor NIVEA is echter makkelijker gezegd dan gedaan….. praat er over… vraag het aan de ander. Pas dan weet je hoe de ander denkt. Bijzondere is, is dat je het heel vaak niet goed zult hebben. Probeer het eens uit.