De koorddanser

“Stop je energie niet in zaken waar je geen invloed op hebt”.

Wellicht is het herkenbaar voor je. Het gevoel dat je op een dun koord loopt waar je elk moment van af kunt vallen. Je probeert alles onder controle te houden of te krijgen en je bent bang dat je valt zodra je de controle loslaat. Voor mij is dit in ieder geval wel herkenbaar. 

In de eerste 10 jaar van mijn leven met chronische pijn deed ik veel moeite om controle te houden op mijn leven. Ik wilde de pijn vooral niet laten winnen. Ik probeerde alles van “vroeger” krampachtig vast te houden. Vroeger kon ik wel overdag naar school en in de avond naar een feestje, dus moest ik dat nog steeds kunnen. Vroeger kon ik gerust op zaterdag en zondag wat plannen, dus ……. Nu was ik toen natuurlijk wat jonger en ja ……… zodra je ouder wordt gaat het allemaal niet meer zo makkelijk, maar wat ik vroeger kon moest ik nu ook kunnen. Ik was continue aan het vergelijken met vroeger. Dit kostte mij bakken met energie en ik kreeg het gevoel nergens meer invloed op te hebben. 

Cirkel van invloed (Stephan Covey)

Tijdens één van mijn colleges kregen wij uitleg over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Een model van Stephan Covey. Het model ziet er zo uit.

Eigenlijk is het een simpel model. Je hebt twee cirkels. De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. 

In de cirkel van betrokkenheid zitten alle “externe” variabelen waar je geen of beperkte invloed op hebt. Hierbij kun je denken aan het weer. Niemand heeft immers invloed op het weer.  Ook het gedrag van anderen, je opvoeding of je zorgen over de toekomst of verleden vallen hier onder.

De cirkel van invloed is jouw cirkel. Dit zijn de zaken waar jij direct invloed op hebt. Ik vat dit altijd samen onder de noemer: “jouw reactie, jouw gedrag en jouw gedachten”. Dit zijn namelijk de zaken waar het over gaat. Hier heb jij direct invloed op.

Ik ben dit toen op mijzelf gaan uitproberen. De chronische pijn is mij gegeven. Ik heb hier beperkt invloed op. Ik zeg beperkt, omdat ik er wel degelijk indirect invloed op kan uitoefenen. Door mijn grenzen te bewaken (gedrag), gezond te leven (voeding en sporten) en dingen te doen waar ik energie van krijg heb ik wel degelijk invloed op mijn pijn. De pijn gaat echter niet weg!

Dit model kun je op alles toepassen en je hoeft er niet chronisch ziek of arbeidsbeperkt voor te zijn.  Wil je graag weten hoe je dit model kan toepassen in jouw leven? Neem dan contact met mij op.