Op het moment dat ik dit schrijf zijn overal de vakanties al weer voorbij. Desondanks plaats ik wel deze blog, want immers je kunt altijd op vakantie. Dat zit niet vastgeplakt aan een bepaalde periode. Voor het overgrote deel van Nederland is het heel normaal om op vakantie te gaan. De auto wordt volgepakt en …. gaan met die banaan. Wanneer je echter een chronische (pijn) aandoening hebt dan is dit allemaal niet zo eenvoudig. Desondanks kun je best op vakantie. Je moet alleen wat meer regelen.

Ik kan niet op vakantie, want dat kost mij veel te veel energie.

Elke activiteit, groot of klein, kost energie. Dus ja, op vakantie gaan kost energie. Het kost je in ieder geval meer inspanning dan thuisblijven. Het zorgt echter ook voor ontspanning. Zowel voor lichaam als geest. Je bent in een andere omgeving, je hebt afleiding, het is pure Quality time met partner, gezin of in je uppie. Het is enorm belangrijk om een vakantie te kiezen die bij jou past. Als jij niet lang in de auto kunt zitten, ga dan niet naar een land toe waar je op voorhand al weet dat je twee dagen in de auto zit. Je bent dan namelijk al kapot voordat je er bent. Ga dan op zoek naar iets dichter bij huis.

Waar moet je rekening mee houden met het kiezen van je vakantie?

  • Je maximale reistijd. Als jij niet lang kunt reizen… ga dan op zoek naar een mooie plek in Nederland.
  • Zorg. Als je zorg nodig hebt op je vakantieadres, dan is het belangrijk om dit vantevoren goed uit te zoeken.
  • Toegankelijkheid. Zodra je gebruik maakt van hulpmiddelen zoals een rolstoel, rollator of scootmobiel dan is het belangrijk om goed uit te zoeken hoe het zit met de toegankelijkheid. Het is mij al meerdere keren overkomen dat mijn versie van toegankelijkheid anders was ten opzichte van de toegankelijkheid van de vakantielocatie. Neem eventueel zelf een plank mee waardoor je makkelijker in bijvoorbeeld een vakantiehuisje kunt komen.
  • Activiteiten. Wat wil je tijdens je vakantie gaan doen. Is dit in de buurt van je vakantieadres te vinden?
  • Accommodatie. Ga je kamperen of toch liever in een vakantiehuisje. Wees realistisch in wat je lichaam aan kan.
  • Periode. Hoe lang wil je op vakantie en wat is haalbaar?

Je hebt een mooie vakantie locatie gevonden …. en dan?

Het is super belangrijk dat je kunt genieten van je vakantie. Wanneer je alleen op vakantie gaat dan bepaal jij zelf wat je wel of niet gaat doen. Je kunt dan zelf de grenzen bepalen. Wanneer je met je partner of gezin gaat dan zul je hier samen uit moeten komen.

7 Tips om goed je vakantie door te komen

Niets moet…. alles mag. Je bent op vakantie. Je hoeft niet gelijk als een kip zonder kop de koffers uit te pakken, boodschappen te halen, eventueel het vakantiehuisje schoon te maken. Dit mag ook later. Neem rustig de tijd om te landen op je vakantieadres. Ga rustig zitten en drink eerst een kop koffie of thee.


Bespreek vantevoren wat je wel en niet kunt doen. Uitjes zijn super leuk, maar kosten nou eenmaal meer energie. Blijf wel in oplossingen denken. Lukt het je niet om een hele dag te shoppen? Spreek dan af dat je dit een halve dag gaat doen. Je kunt op een gegeven moment ook op het terras blijven zitten met een goed boek terwijl de rest van het gezin gaat shoppen. Neem eventueel uit voorzorg extra hulpmiddelen mee mocht je het moeilijk vinden om lange afstanden te lopen.


Zorg voor voldoende rustmomenten cq. rustdagen tijdens je vakantie. Je hoeft echt niet elke dag wat te gaan doen. Het is ook heel ontspannend om een dag gewoon lekker te hangen met een goed boek.


Leg de verantwoordelijkheid daar waar die hoort. Je bent niet verantwoordelijk voor de hele wereld. Jij hoeft niet de hele vakantie te regelen en ervoor te zorgen dat iedereen plezier heeft. Vooral wanneer kinderen bijvoorbeeld al wat ouder zijn kunnen ze zich vaak al prima redden.


Probeer een goede structuur te houden. Als je normaal gesproken in de middag gaat liggen, doe dit dan ook tijdens je vakantie.


Haal de gezelligheid naar je vakantieadres. Heb je op een dag geen energie om wat te gaan doen, dan kan het ook heel leuk zijn om spelletjes te spelen of een filmavond te houden. Dit is OK!


Doe eens gek. Tijdens je vakantie mag je ook dingen doen die je normaal gesproken niet doet. Heb je geen zin in koken? Ga dan lekker uit eten of bestel je eten. Tegenwoordig kun je overal je eten laten bezorgen.


Voorkomen deze tips nu dat je vermoeider terug komt? Waarschijnlijk niet, maar het is ook OK om vermoeider terug te komen na je vakantie. Zorg er dan ook voor dat je na je vakantiereis niet gelijk vol aan de bak hoeft en geniet nog even na.