De blog van deze week gaat over chronisch ziek zijn en werk. Veel mensen denken dat deze twee niet samen gaan. Ik krijg wel eens de vraag of je kunt werken met chronische pijn. Mijn antwoord is… “waarom niet?” Gevolgd door …. “zolang je maar werk doet wat je leuk vindt en fysiek aan kan”. Ik ben ervan overtuigd dat er veel mogelijk is op dat vlak. En ja, het kost meer moeite en je zult andere keuzes moeten maken, maar het is wel degelijk mogelijk.

Nu heb je werk in verschillende vormen en maten. Betaald werk of vrijwilligerswerk. Fulltime of parttime. In loondienst of zelfstandig ondernemerschap. Alles is mogelijk zolang je maar datgene doet wat bij je past. In deze blog geef ik je een aantal tips om je werk goed of beter te kunnen combineren met je chronische aandoening.

Mijn 6 tips

Wees realistisch

Dromen is leuk en goed, maar houd het wat betreft werk wel realistisch. Zorg ervoor dat je werk hebt dat je fysiek aan kunt. Als jij last hebt van je schouders, dan is het niet handig om een baan te zoeken waarin je steeds zware dozen op een plank moet zetten. Je weet dan op voorhand al dat dit niet gaat lukken. Het is dan ook goed om voor jezelf eens te kijken wat jij nodig hebt om je baan goed uit te kunnen oefenen. Denk hierbij aan.

  • Je maximale reisafstand. Reizen kost nu eenmaal tijd, moeite en energie.
  • Aantal uren dat je op een dag kunt werken
  • Hoeveel dagen je kunt werken
  • Aanpassingen die je nodig hebt

Zoek uit wat je energie geeft

Werken kost energie. Dat geldt voor jou en mij, maar ook voor alle werkenden in Nederland. Net als iedereen in Nederland, moet je je eigen energie beheren. Iemand anders kan dit niet voor je doen. Het is dan ook belangrijk om werk te zoeken waar je energie uit kunt halen waardoor er minder nodig is om de accu op te laden.

Maar ja…. wat vind ik dan leuk?

Voor velen is dit een lastige vraag om te beantwoorden. Het is belangrijk om hier eens goed stil bij te staan en hier de tijd voor te nemen. Probeer te voorkomen dat je in de “dit wil ik niet” modus terechtkomt en schrijf dus alleen positieve dingen op. Zaken die jij belangrijk vindt in je werk. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Begin gewoon klein met bijvoorbeeld “ik werk graag met mensen”, “ik werk graag met dieren”. Voel je even niet geremd door je aandoening en schrijf ook je dromen op.

Ga vervolgens op zoek naar jouw wens achter de wens. Stel ik zeg voor mijzelf dat ik koorddanser wil worden. Nu zit ik in een rolstoel waardoor koorddansen wel een hele grote uitdaging wordt. Maar wat maakt dat ik graag koorddanser wil worden? Wil ik graag in de schijnwerpers staan? Wil ik toegejuicht worden? Of wil ik gewoon iets gevaarlijks en geks doen? Ga hier naar op zoek.

Neem vervolgens je wensen en verlangens serieus. Ga niet gelijk nadenken over wat je omgeving er wel niet van denkt, maar ga er zelf mee aan de slag.

Blader door vacatures heen

Mocht je al een baan hebben waar je je helemaal happy in voelt en waar je ook je energie uit kunt halen dan kun je deze tip overslaan. Als dit niet het geval is, blader dan gewoon eens door vacatures heen en kijk eens specifiek naar het kopje takenpakket. Kom je hier functies tegen die je leuk vindt? Schrijf deze even op een apart papiertje.

Wat kan ik?

De volgende stap is te kijken naar wat je kunt. En dan niet het stukje fysiek, maar naar je opleidingen en werkervaring. Neem hierin ook je hobby’s en vrijwilligerswerk in mee en maak een lijst van wat je allemaal kunt. Leg dit naast de vacatures die je hebt gevonden. Matchen deze met wat je kunt? Komt dit niet overeen? Wees niet getreurd. Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden om je om te laten scholen.

Maak een mindmap of moodboard

Voeg alles samen en maak een mindmap of moodboard zodat alles zichtbaar wordt. Dit helpt namelijk enorm om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je droom. Zet deze op een prominente plek neer waardoor je deze steeds ziet.

Ga in de actie!

Mijn laatste tip is…. ACTIE! Je weet nu wat je wilt en dan is het ook tijd om in beweging te komen. Ga met mensen in gesprek, schrijf je in bij een uitzendbureau en ga solliciteren.

Heb je nog een duwtje in de rug nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.