Het pad naar veerkracht

Zodra je te maken krijgt met een chronische aandoening dan staat je leven op de kop. Je verliest het vertrouwen in je lichaam, je weet niet meer wat je kunt en datgene wat je altijd deed kan vaak niet meer. Dit alles is een grote verandering in je leven. Van nature gaan mensen niet makkelijk om met veranderingen. Verandering is spannend, want je laat het oude vertrouwde achter. In het geval van een chronische aandoening en/of (arbeids)beperking is het vaak niet meer mogelijk om terug te gaan naar de situatie zoals deze was.
Sterker nog………… het steeds terugkijken naar hoe het vroeger was zorgt vaak voor negatieve gevoelens.

 

Maar wat dan wel?

Vraag dit aan je omgeving en je krijgt een heleboel adviezen. De beste stuurlui staan aan wal gaat hierop. Je moet gewoon afleiding zoeken, je moet in beweging komen, je moet positief blijven denken of je moet erop uitgaan. Vaak goedbedoeld, maar je kunt er zo weinig mee.

Balans is het magische woord. Een balans tussen de energiegevers en energievreters of de balans tussen draaglast en draagkracht. Klinkt mooi, maar probeer een weegschaal maar eens in balans te krijgen. Dit is bijna onmogelijk. Zodra de balans verandert stort het kaartenhuis in. Hier komt veerkracht bij kijken.

 

Maar wat is veerkracht?

veer·kracht: (de; v(m))1 de kracht van een 1 veer (2); 2 soepelheid, lenigheid; 3 kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen

Accepteren feiten, situaties en gebeurtenissen die zij niet kunnen veranderen

Communiceren effectief, stellen vragen, leggen gemakkelijk contact met anderen die hun kunnen helpen

Zijn vooral oplossingsgericht, beschikken over het vermogen om te improviseren

Accepteren zichzelf en anderen zoals ze zijn, ze vinden vrede met zichzelf en hun emoties

Trekken lessen uit ervaringen
en nemen dit mee in nieuwe effectieve acties

Hebben een helder levensdoel voor ogen en zijn gemotiveerd hun krachten in te zetten voor een betere samenleving